INTERNETCONNECTIE - MOBIEL INTERNET - 07.03.2012

Vermijd onverwachte mobiele datakosten

Een smartphone is bedoeld om altijd en overal online te (kunnen) zijn. Maar als u onver­wachte extra kosten wilt vermijden, is het belangrijk om uw data­verbruik in de gaten te houden.

Uw smartphone gebruikt u niet alleen om te bellen en te sms’en, maar ook om te e-mailen, te surfen, enz. Heeft u daarvoor een mobiel data-abonnement met een bepaalde limiet (bv. 500 MB per maand), dan kunnen de kosten flink oplopen als u die limiet overschrijdt. Hoe vermijdt u dit?

Bekijk of beluister niet alles

De snelste manier om heel veel data te verbruiken over een 3G-dataverbinding is streaming video’s bekijken of muziek beluisteren. Zelfs een kort videoclipje is al snel enkele megabytes groot en een uur streaming muziek kan er tot 25 MB door­jagen. Ook als u veel foto’s bekijkt op Facebook (of ze daar uploadt) kunt u onverwacht veel data verbruiken. Pas ook op voor sommige gratis spel­letjes: die worden betaald door de reclame die ze vertonen en die ze dan ook voortdurend binnenhalen. En surfen naar websites? Sommige sites schakelen automatisch over naar een lichtere, mobiele versie bij bezoek via een smartphone, maar als dat niet het geval is, tikt het dataverbruik ook aan. Soms kunt u zelf naar de mobiele versie van een site gaan door m.site.com in te tikken i.p.v. het normale www.site.com, maar dit truukje werkt vaker niet dan wel. In al deze gevallen geldt: doe het gerust, maar met mate en – als het kan – wacht tot u met uw smartphone in het bereik van een (liefst gratis) wifi-netwerk zit.

Haal apps alleen over wifi binnen

Apps downloaden verbruikt veel data, dus wacht met het updaten of binnenhalen van nieuwe apps tot u in een wifi-netwerk zit. De iPhone laat u zelfs niet toe om grote apps over een dataconnectie binnen te halen. De precieze limiet wordt ingesteld door uw provider, maar bedraagt meestal 20 MB.

Laat uw e-mail even wachten

Als u niet per se uw e-mail meteen moet zien als die binnenkomt, zet dan de optie uit dat e-mail continu naar uw smartphone ‘gepusht’ wordt. Kies eerder voor een tussentijds of zelfs handmatig ophalen. Dat scheelt wat in dataverbruik. Het­zelfde geldt voor het pushen van meldingen door Twitter of Facebook. Als u uw e-mail op uw smartphone bekijkt, tracht dan te wachten met het bekijken van bijlages tot u weer op kantoor of thuis bent. Kleinere attachments worden meestal meteen binnengehaald, maar bij grotere moet u daar vaak expliciet zelf om vragen, net om te vermijden dat u te veel data verbruikt.

Houd uw verbruik zelf in de gaten

U houdt natuurlijk het best zelf uw dataverbruik in de gaten. De iPhone heeft een ingebouwde, eenvoudige monitor. Via Instellingen; Algemeen; Gebruik; Gebruik mobiele netwerk krijgt u een overzicht van hoeveel data u in totaal verstuurd en ontvangen heeft. Wilt u dat weten voor een bepaalde maand, dan moet u aan het begin van die maand wel de tellers resetten. Android-gebruikers kunnen de gratis app 3G Watchdog installeren. U geeft er uw datalimiet in en dan toont de app hoeveel u per dag, per week, enz. via 3G en wifi verbruikt heeft. U wordt ook gewaarschuwd als u dicht tegen uw datalimiet aanzit. Een gratis app voor de iPhone is DataMan, maar die mist wel wat functies. In de betalende Pro-versie (€ 1,59) krijgt u allerlei overzichten (inclusief op Google Maps de locaties waar u de data verbruikt heeft) en wordt u ook automatisch gewaarschuwd.

Gebruik onze tips om te vermijden dat uw smartphone-dataverbruik u onverwacht veel geld kost. Tools als Watchdog (Android) en Dataman Pro (iPhone) waar­schuwen u wanneer u uw datalimiet nadert.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878